Opr. Dr. Bülent Tahir TANRIDAĞLI
Sıkça Sorulan Sorular
Ana Sayfa >


Hemoroid kimlerde görülür?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülür. Kadin ve erkek nüfusunun yaklaşık yarısı hayatlarında en az bir kere hemoroid hastalığının belirtileri ile karsılaşır.

Hemoroid hastalığı bulaşıcı mıdır?

Kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastalık mekanik nedenlerle meydana geldiği ve kökeninde bakteri ya da virüs benzeri bulaşıcı etkenler olmadığı için, başkasına aktarılamaz.

Hemoroid hastalığı genetik midir?

Genetik Değildir. Net olarak böyle bir ifade kullanmak zor. Ancak anne ve/veya babanın hemoroid hastalığı nedeniyle ameliyata dek gidebilen tedavi görmüş olmaları, sonraki nesiller için bir risk etkeni oluşturabilir.

Hemoroid hastalığı kadınlarda mı, erkeklerde mi daha sık görülür?

Kadınların hamile kalması, doğum yapması, ayrıca kadınlarda kabızlığa daha sık rastlanması nedeniyle, hemoroid hastalığı erkeklere göre biraz daha fazla görülür. Ancak veriler hemoroid hastalığı nedeniyle yapılan ameliyatların erkek ve kadınlar açısından sayıca farklı olmadığını göstermektedir.

Hemoroid hastalığı tanısı nasıl konur?

Hemoroid hastalığının tanısı doktor tarafindan konur. Doktor makati gözle muayene eder ve şişmiş damarsal yapıların olup olmadığına bakar.

Muayenenin ikinci aşamasında anal kanalın ve rektumun son bölümünün parmakla kontrolü yer alır. Sonraki aşamada doktor hastayı anaskop ya da praktoskopla da inceleyebilir. Anaskop makatın yukarısında kalan yaklaşık 6-7 cm'lik bölümün incelenmesini sağlar. Proktoskop ise makatın yukarısında kalan yaklaşık 15-20 cm'lik bölümünün yani rektumun görülmesini saglar.

Hemoroid hastalığı tehlikeli midir?

Hemoroid hastalığı tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir. Çoğu kişide belirtiler yalnızca birkaç gün devam eder. Ayrica, hemoroid hastalığı olan herkes belirtileri yaşamaz.

Hemoroid hastalığı kansere çevirir mi ?


Hemoroid hastalığı kansere dönüşmez, ama dikkatli olunmalıdır. Bir kişi yıllarca hemoroid hastalığı nedeniyle anal yolla kanayabilir. Ancak zaman içinde kanamanın bir kolon-rektum kanserine bağlı olarak ortaya çıkması da mümkündür. Bu olgularda hemoroid hastalığı, ormanı saklayan bir ağaç gibidir. Sonuç olarak, dışkılama sonrası kanama gözlemlendiğinde yapılacak en iyi iş bir uzmana danışmaktır.
 
 
Pro WEB